Linux

's werelds bekendste Open Source besturingssysteem

Linux Distributie

Linux Distributie

In principe hoeft een Linux systeem niets te kosten. De Linux kernel en Linux toepassingen zijn van het Internet te downloaden, zowel de binaire code (binaries) als de broncode (source). Iedereen heeft dus de mogelijkheid om zijn eigen Linux systeem van de grond af aan zelf samen te stellen, helemaal aangepast aan het type hardware waarop het moet draaien of het type gebruik dat ervan zal worden gemaakt. In de beginjaren was dit inderdaad de manier waarop gebruikers hun Linux systeem samenstelden.

In de praktijk stelt echter vrijwel niemand zijn Linux systeem meer zo samen. Men gebruikt een "Linux Distributie", een door een distributeur verzameld en getest Linux systeem. Zo'n distributie bevat alles wat nodig is om na installatie een draaiend systeem te hebben, geschikt voor de betreffende hardware en voorzien van alle toepassingsprogramma's die voor het betreffende gebruik noodzakelijk zijn. De kosten zijn afhankelijk van hoe de distributeur de distributie aanbiedt: gratis downloaden van Internet, alleen de kosten van de media (DVDs) of een specifiek pakket, al dan niet inclusief support en/of andere extra's, tegen een commerciële prijs.

De belangrijkste distributies zijn:

  • Debian GNU/Linux (www.debian.org)
  • Red Hat Enterprise Linux (www.redhat.com) / Fedora (fedoraproject.org)
  • SUSE Linux Enterprise (www.suse.com) / openSUSE (www.opensuse.org)

Deze grote distributies bevatten veel meer dan de minimale hoeveelheid software en bieden een enorme keuzevrijheid (ook een van de grote verworvenheden van Linux!). Zij onderscheiden zich op diverse manieren van elkaar: wijze van installeren en upgraden, package management, wel/niet commercieel, wel/niet specifieke richtlijnen waaraan software dient te voldoen, enz. Ook hebben ze allemaal hun vertakkingen, in de vorm van aparte distributies gericht op specifieke toepassingen of een specifieke doelgroep.

Zowel Red Hat als SUSE (eind 2010 van Novell overgenomen door The Attachmate Group) worden gedistribueerd door commerciële bedrijven. Hun "Enterprise" Linux distributies -inclusief supportcontract- zijn bedoeld voor de professionele markt. Daarnaast ondersteunen zij ook een vrij-downloadbare "thuismarkt"-variant (Fedora, openSUSE), die door een aparte groep ontwikkelaars samen met de gebruikersgroep (als "community project") in stand wordt gehouden. Beide firma's gebruiken de "vrije" variant als kweekvijver (test- en ontwikkelomgeving) voor hun "Enterprise" versie. 1)

Debian GNU/Linux is een bijzondere distributie, al sinds de start in 1993. 2)
De Debian distributie bevat uitsluitend Open Source software. Alleen software die voldoet aan de Debian Free Software Guidelines (DFSG) wordt toegelaten tot de distributie. Achter Debian zit geen bedrijf, maar een organisatie van ca. 1000 vrijwilligers. Omdat de Debian organisatie niet overgenomen kan worden noch failliet kan gaan, is de continuïteit van het project en daarmee tevens de support aan de gebruikers verzekerd.
Debian biedt een enorme keuze aan softwarepakketten en ondersteunt vele talen en diverse platformen (processor-architecturen). De focus ligt op stabiliteit en veiligheid. De kwaliteit van de software is uitstekend. Debian is een van de best geteste Linux distributies: de software voor een nieuwe Debian release doorloopt drie categorieën (unstable, testing en stable).
Om al deze redenen gebruikt Tux4u "Debian GNU/Linux" al jaren als strategisch platform.


Lees verder: de oorsprong van Linux, Linux & Unix in historisch perspectief.1) Fedora is (sinds 2003) de voortzetting van de niet-commerciële versie van de Red Hat Linux distributie (ontstaan in 1993); openSUSE is (sinds 2005) de voortzetting van SuSE/SUSE, een in Duitsland ontwikkelde commerciële Linux distributie (ontstaan in 1994).

2) De naam "Debian" (spreek uit: de-bi-an of deb-ee-n) is samengesteld uit de voornaam van de ontwikkelaar van deze distributie (Ian Murdock) en de voornaam van zijn vrouw (Debra Lynn).

Tux, Linux Logo

Tux
Linux logo/mascotte


GNU Logo

GNU logo


Debian GNU/Linux Logo

Debian
GNU/Linux logo


Tux4u®/Penguin Suite Logo

Tux4u®
Penguin Suite
logo

Powered by Debian button van www.debian.org Tux4u® logo van Tux4u® - iconized Git Logo by Jason Long - shrunk to fit Written in vi - animated gif Powered by PHP logo van www.php.net VALID XHTML 1.0 Transitional