Linux

's werelds bekendste Open Source besturingssysteem

Linux en Linux Systeem

Linux in het kort

Linux (Linus Torvald's Unix) is een moderne, vrij verkrijgbare, Open Source vertakking van Unix, een besturingssysteem dat in 1969 werd ontwikkeld door AT&T Bell Labs in de US, als vervolg op het MULTICS project uit de jaren 60.

Vandaag de dag komen we Unix nog vooral tegen op grotere computersystemen bij banken, ziekenhuizen, overheid en bedrijfsleven, waar het zich de afgelopen decennia in al zijn "proprietary" varianten heeft weten te bewijzen als betrouwbaar en stabiel platform voor bedrijfskritische applicaties.

Linux werd gelanceerd in 1991. Het bouwt handig voort op de verworvenheden van tientallen jaren Unix, de programmeertaal C, inzicht in de architectuur van Unix-achtige besturingssystemen (MULTICS, AT&T Unix, Minix), het uitbuiten van de almaar voortschrijdende mogelijkheden van relatief goedkope hardware (PC), de mogelijkheden van Internet en e-mail om krachten van ontwikkelaars wereldwijd te bundelen en niet in de laatste plaats de verworvenheden van Open Source, open standaarden, het GNU Project en moderne licenties (GNU GPL), die het mogelijk maken software door gebruikers te laten testen alvorens stabiele versies uit te brengen (Debian testing/Debian stable), bugs snel op te sporen, patches snel uit te brengen en ook: eigen Linux distributies ("distro's") uit te brengen, al dan niet toegespitst op specifieke toepassingen (Knoppix, Damn Small Linux, Skolelinux/DebianEdu).

Uitgegroeid van "studentikoos hackers-platform voor hobbyisten" tot een zeer veilig en betrouwbaar besturingssysteem voor diverse processor-architecturen en met een grote rijkdom aan toepassingsprogramma's, is Linux inmiddels alom tegenwoordig, letterlijk van supercomputer tot navigatiesysteem! Geroemd om zijn stabiliteit, openbaarheid van de broncode en lage kosten is Linux aan een grote opmars bezig, waarbij het Unix en Microsoft steeds meer uit hun traditionele markten verdrijft en -na de servermarkt- ook de desktopmarkt verovert.

Linux Systeem of GNU/Linux Systeem?

We hebben het over "Linux" en "Linux Systemen", maar wat is eigenlijk een "Linux Systeem"?
Bestaat een "Linux Systeem" uit "Linux" software? Nee, zo is het eigenlijk niet.
Wat in de praktijk "Linux Systeem" is gaan heten is in feite een verzameling Open Source software met een door Linux Torvalds geautoriseerde Linux kernel. Deze kernel vormt het hart van het besturingssysteem en is verantwoordelijk voor het uitvoeren van systeemfuncties, zoals in- en uitvoer, het beheren van het werkgeheugen (RAM) en processen (draaiende programma's).

Naast de kernel bevat een Linux systeem de GNU commando- en programmeeromgeving, met programma's als gcc (GNU C-compiler) en bash (GNU shell) en alle bijbehorende bibliotheken plus de nodige documentatie. Hoeveel Open Source software een Linux systeem verder nog bevat, of er ook niet-Open Source ("proprietary", "closed source") software aan is toegevoegd en wat de kosten van een Linux systeem zijn valt niet op voorhand te zeggen. Dat hangt af van de samenstelling van het Linux systeem (distributie), van de licenties van gebundelde niet-Open Source software en eventuele gebundelde diensten, zoals support.

Lees verder: Linux Distributie


Tux, Linux Logo

Tux
Linux logo/mascotte


GNU Logo

GNU logo


Debian GNU/Linux Logo

Debian
GNU/Linux logo

Powered by Debian button van www.debian.org Tux4u® logo van Tux4u® - iconized Git Logo by Jason Long - shrunk to fit Written in vi - animated gif Powered by PHP logo van www.php.net VALID XHTML 1.0 Transitional